Egészségesen finom receptek


Diós tészta szilva sipkával - gluténmentes


Hozzávalók:


  • 20 dkg rizsliszt
  • 20 dkg dió finomra aprítva + 5 dkg durvára aprított a tetejére
  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg szőlőcukor
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 2, 5 dl főzőtejszín + 0, 5 dl víz
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • házi szilvalekvár igény szerint

Elkészítése:

  1. A száraz anyagokat; a rizslisztet, a finomra aprított diót, a szőlőcukrot, a szódabikarbónát összekeverjük.
  2. A tojássárgákat elkeverjük a főzőtejszínnel, a vízzel, az olvasztott vajjal. 
  3. A száraz egységbe beleöntjük a folyékony összetevőket, mixerrel eldolgozzuk. 
  4. A tepsit kivajazzuk, rizsliszttel megszórjuk, majd a tésztát beleöntjük. 
  5. Tetejét kis szilvalekvár halmocskákkal díszítjük, végül a durvára aprított dióval meghintjük. 
  6. 150 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.

Kellemes csemegézést Mindenkinek! 
                                                                                                                                             Amelie


Gluténmentes- RÁKÓCZI -TÚRÓS -emelet nélkül



Az eredeti Rákóczi - túrós 3 szintes, de én most elhagytam a „növekedésünket segítő” emeleti – tojásfehérje cukorral – szintet, szerintem az élvezeti értékéből semmit sem veszített, sőt…

„Pinceszint” hozzávalói:
  • ·        25 dkg rizsliszt
  • ·        2 teáskanál szódabikarbóna
  • ·        12 dkg szőlőcukor
  • ·        12 dkg vaj
  • ·        1 tojássárgája
  • ·        1 dl főzőtejszín

„Földszint” hozzávalói:
  • ·        50 dkg túró
  • ·        20 dkg szőlőcukor
  • ·        4 evőkanál kukoricakeményítő
  • ·        4 tojássárgája
  • ·        2,5 dl habtejszín habbá verve
  • ·        2 evőkanál kukoricadara + 2 evőkanál megszórni a tésztát.

Elkészítése:
1.      A rizslisztet, a szódabikarbónát, a szőlőcukrot elkeverjük.
2.      A mixer dagasztókarjával hozzáadagoljuk a szobahőmérsékletű vajat, majd a tojássárgáját, végül a főzőtejszínt.
3.      A kerámia tepsit (20 cm *30 cm belső méret)  kivajazzuk, rizsliszttel meghintjük, majd a tésztát kis halmokba belehelyezzük, vizes kézzel ellapogatjuk kb. 1 cm vastagságúra. Villával megszurkáljuk. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, 10 percig elősütjük. Közben elkészítjük a „földszintet”, a túrós masszát. 
4.      A szőlőcukrot elkeverjük a kukoricakeményítővel, kukoricadarával; hozzáadjuk a túrót, a tojássárgákat és végül a felvert habtejszínt is lágyan beleforgatjuk.
5.      Az elősütött tészta tetejét 2 evőkanál kukoricadarával meghintjük, majd a túrós masszát egyenletesen ráöntjük. 150 fokon további 50 percig készre sütjük. Miután kihűlt, szeletelhetjük. A 150-180 fokkal  és a sütési idővel lehet, hogy játszadozni kell, attól függ,  milyen mértékben barnul a teteje, illetve gondolni kell arra is, hogy a tésztában a szőlőcukor gyorsan karamellizálódik.

Fogyasszátok egészséggel! 













Almás- túrós kedvenc glutén nélkül





Hozzávalók:

• 0,5 kg túró
• 4 db közepes alma
• 10 dkg mazsola
• 10 dkg kukoricadara
• 10-15 dkg szőlőcukor
• 4 evőkanál olvasztott vaj- kb. 7 dkg
• 4 tojássárgája
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 1 citrom leve
• 1 rúd vanília (elhagyható)
• 1 kávéskanál fahéj
• 1 dl főzőtejszín és víz keveréke

Elkészítése:

1. Az almákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk, majd belocsoljuk a citrom levével.
2. A kukoricadarát elkeverjük a szódabikarbónával, fahéjjal, vaníliával, majd hozzáadjuk a túrót is.
3. A tojássárgákat kikeverjük a vajjal , a szőlőcukorral és a tejszín-víz keverékével, majd a túrós masszához adjuk.
4. Végül beleforgatjuk a mazsolát és az almadarabkákat is.
5. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük.
6. 200 fokra előmelegített sütőben fél óráig sütjük, majd lefedjük a tetejét sütőpapírral és még további 30 percet sütjük 180 fokon.
7. Miután kihűlt, szeleteljük.

Jó étvágyat hozzá Mindenkinek! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése