Almafa levélbontása |
A legnagyszerűbb érzés, hogy mindez csodálatos napfényben
történik. Imádom a tavaszt. Elég volt a bezártságból.
Napról napra fejlődik minden és én rohanok ki,
hogy hálámmal körbeöleljem a kertemet.
Borsó |
Házimunka meg mindig akad. Na jó, nem
panaszkodom, mert elég sokminden belefér egy napba egyelőre…
Amíg el nem
kezdődik a mókuskerék.
Tegnap Anitával, a barátnőmmel és a gyermekeimmel az erdőt
jártuk. Gyönyörű, mesés az erdő ébredése. Friss, zöld illat. Elvarázsol,
mindig. Legszívesebben lefeküdtem volna a fűbe és szívtam volna magamba a
napfényt és az illatokat. Na, de csemetéim nem ilyen türelmesek. Luca lánykám
türelmetlenül kereste a gyűjtenivalót, hiszen sóskagyűjtést terveztünk.
Lábacskáival szelte a hepehupás talajt, kóstolt és kóstolt rendületlenül.
Először az erőtlenke sóskalevélkéket, aztán a turbolyát. Mivel a sóska még elég
gyerekcipőben járt, turbolyát gyűjtöttünk. Ánizsos illatában fürödtünk közben.
A kiruccanás nem volt annyira felhőtlen, mert Boróka lányom, aki alig múlt 1
éves, beleesett a csalánba, keserves sírás közepette mutatta hólyagos kis
hüvelykujját. A gyűjtögetés 2 csokornál befejeződött. Luca hazafelé is
majszolgatott. Alig tudtuk terelgetni.
Itthon aztán az aszalógépben megszárítottam a
turbolyaleveleket és porrá morzsoltam. Zöldital hozzávalónak szánom. Lányom
teát is kért belőle, úgyhogy azt is elkortyolgattuk egy kis akácmézzel.
Kellemes íze volt. Leginkább az ánizsra hasonlít. Állítólag jó az emésztésre és
kiváló vértisztító. Barátnőm pestot készített belőle. Hiába, a konyha ördöge,
…a mondás szerint, nem is tudom, miért nem angyala? Inkább ő is egy gasztroangyal!
Ma tyúkhúrt szedtem a kertünk széléről. Most szárítom. Ma
még elvetettem a bevásárló körútról hazahozott vajretek magvakat és a mángoldot
is. Mindig gondban vagyok, mit hova vessek. Összeolvastam mindent a
növénytársításokról, és arról, melyik növény milyen kártevőktől védi a másikat.
Nahát a mi kis konyhakertünkben nem lehet minden kritériumnak megfelelni. Így
is perceket töltök az ágyások között járkálva, melyik növény hol legyen. Aztán
mikor elvetem, biztos olvasok valami újabb információt, és aztán azon kesergek,
miért nem voltam következetesebb. Idén figyelembe vettem a vetésforgó
problémakört is. És tanulmányoztam a holdnaptárt.
A répa köré dughagymát ültettem, illetve metélőhagyma
csokrocskákat. Állítólag megvédik a répalégytől a répát. Azt is olvastam, hogy
a murkot csak estefelé jó egyelni, mert a répalégy abban a napszakban nem
aktív. A hagyma illata pedig elnyomja a répa édeskés illatát, így a répalégy
nem „kívánja meg”, s nem veti rá magát azonnal a petéivel.
![]() |
Hagyma |
Ebben az évben a répamagokat száraz homokkal és
salátamagokkal vegyítettem. Összeráztam egy befőttes üvegben. Sokak tanácsára
így nem jut olyan sok kis mag egy helyre, illetve a salátamagok hamarabb
kelnek, jók lesznek sorjelzőknek. Könnyebb lesz a fennmaradó területet kapálni,
gazolni.
A petrezselyem magocskákat 12 órára vízbe áztattam, hogy a
növekedést gátló hormontól megszabaduljanak. Állítólag így hamarabb fejlődnek
majd növénnyé.
Tavaly az epresünk kiszáradt, mert a kútból sajnos rájuk már
nem jutott víz. A múlt héten egy kedves ismerősömtől kaptam palántákat, így nem
kell nélkülöznünk teljesen a kedvenc gyümölcsömet.
Eperpalánta |
Spenót |
Nagyon várom, hogy idén milyen lesz a spenótszüret, mert az
elmúlt években a hangyák mindig letámadták a gyarapodó soromat, pedig a
családunk imádja az ebből készülő főzeléket. A biztonság kedvéért mángoldot is
vetettem. Hátha az egyik bejön. Minden évben más és másban bővelkedik a kert.
Amiben mindig bőség van, az a paradicsom. Készítek is belőle sokfélét:
paradicsomlevet, ketchupot, pizzaszószt, lecsót, zöld paradicsom lekvárt és
chutneyt. Az aszalt paradicsom pedig a terveimben szerepel.
Tavaly például egy spárgatök sem fejlődött ki. Előző években
pedig bőségesen tudtunk raktározni a fagyasztóba úgy, hogy még ajándékoztunk is
bőven. A cukkini is nagyon hálás növény. Rengeteg finom fogás készíthető
belőle: cukkini leves, főzelék, fasírt, lepény, palacsinta, rakott, rántott,
töltött cukkini. Barátnőm lekvárt is szokott főzni belőle. Ennél a lekvárnak a
testét képezi a cukkini, a citrom pedig ízesíti azt.
Az elmúlt évben a cékla-, saláta-, és retektermés is bőséges volt.
Sajnos a káposzták fejlődéséhez nem volt megfelelő az időjárás. A karalábé
viszont szépen kifejlődött. A káposztalepkéket még semmivel sem sikerült távol
tartanom. Pedig kipróbáltam a fehér tojáshéj tippet is, de nem arra rakták a
petéket.
A kártevők távol tartására még körömvirágot ás büdöskét
ültetek. A körömvirágok már most bujkálnak a földből, rendkívül gyönyörűek.
Mindig túlélik a telet.
Körömvirág |
A fűszer- és gyógynövénysoromban orvosi zsálya van, menta,
kerti kakukkfű, mellé citromfűmagokat vetettem. Tervezem a lestyán, bazsalikom,
tárkony, zsázsa vetését. A magokat már be is szereztem.
![]() |
Orvosi zsálya |
Lassan szedhetjük a csalánt, hogy „permetlevet” készítsünk a
növények számára. Egy vödröt teleszedünk csalánnal és vízben áztatjuk 10-12
napig, majd leszűrjük és permetezünk vele. Az ifjú paradicsompalánták nagyon
hálásak érte. Persze a többi is. Erőt ad az összes növénynek.
Tavaly szalmával borítottam a palántás ágyásaimat, a
paradicsomokat, paprikákat, karalábét, kelkáposztát, fejes káposztát, uborkát.
Abban a száraz időben nedvesen tartotta a földet, gazolni is könnyebb volt. Az
uborkanevelés nálam egy kicsit még problémás. Az utóbbi 2 évben megkeseredett
és fogyaszthatatlanná vált. Nem tudja valaki mivel rontottam el? Szívesen
fogadnám a bevált praktikákat!
Anita, kertmesterem, köszönök mindent! A drága nagymamikádnak
is!
A mai motivációhoz pedig nagyban hozzájárult a Herbáció
újság
( http://www.erdokincse.hu/ ), illetve Vámosi Nóra www.fittnok.hu oldala. Tervezem a pitypang gyűjtését, hogy szirupot készíthessek belőle, valamint kedves fenyők, várom a rügyeiteket, hogy szüretelhessek !
( http://www.erdokincse.hu/ ), illetve Vámosi Nóra www.fittnok.hu oldala. Tervezem a pitypang gyűjtését, hogy szirupot készíthessek belőle, valamint kedves fenyők, várom a rügyeiteket, hogy szüretelhessek !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése