2014. április 16., szerda

Gluténmentes- RÁKÓCZI -TÚRÓS -emelet nélkül



Az eredeti Rákóczi - túrós 3 szintes, de én most elhagytam a „növekedésünket segítő” emeleti – tojásfehérje cukorral – szintet, szerintem az élvezeti értékéből semmit sem veszített, sőt…

„Pinceszint” hozzávalói:
  • ·        25 dkg rizsliszt
  • ·        2 teáskanál szódabikarbóna
  • ·        12 dkg szőlőcukor
  • ·        12 dkg vaj
  • ·        1 tojássárgája
  • ·        1 dl főzőtejszín

„Földszint” hozzávalói:
  • ·        50 dkg túró
  • ·        20 dkg szőlőcukor
  • ·        4 evőkanál kukoricakeményítő
  • ·        4 tojássárgája
  • ·        2,5 dl habtejszín habbá verve
  • ·        2 evőkanál kukoricadara + 2 evőkanál megszórni a tésztát.

Elkészítése:
1.      A rizslisztet, a szódabikarbónát, a szőlőcukrot elkeverjük.
2.      A mixer dagasztókarjával hozzáadagoljuk a szobahőmérsékletű vajat, majd a tojássárgáját, végül a főzőtejszínt.
3.      A kerámia tepsit (20 cm *30 cm belső méret)  kivajazzuk, rizsliszttel meghintjük, majd a tésztát kis halmokba belehelyezzük, vizes kézzel ellapogatjuk kb. 1 cm vastagságúra. Villával megszurkáljuk. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, 10 percig elősütjük. Közben elkészítjük a „földszintet”, a túrós masszát. 
4.      A szőlőcukrot elkeverjük a kukoricakeményítővel, kukoricadarával; hozzáadjuk a túrót, a tojássárgákat és végül a felvert habtejszínt is lágyan beleforgatjuk.
5.      Az elősütött tészta tetejét 2 evőkanál kukoricadarával meghintjük, majd a túrós masszát egyenletesen ráöntjük. 150 fokon további 50 percig készre sütjük. Miután kihűlt, szeletelhetjük. A 150-180 fokkal  és a sütési idővel lehet, hogy játszadozni kell, attól függ,  milyen mértékben barnul a teteje, illetve gondolni kell arra is, hogy a tésztában a szőlőcukor gyorsan karamellizálódik.

Fogyasszátok egészséggel! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése